Biała herbata – najmniej przetworzona odmiana

 Jedną z odmian herbat, która cieszy się stale rosnącą popularnością, jest herbata biała. Na czym polega jej fenomen i jakie posiada właściwości?

Herbata jest napojem obecnym w praktycznie każdym polskim domu. Istnieje jej wiele różnych odmian, które ostatnimi czasy zdobywają coraz większą popularność i stopniowo wypierają klasyczną, czarną herbatę, która jeszcze do niedawna miała praktycznie monopol na polskim rynku, jeśli chodzi o klientów wybierających produkty niezbędne do wykonania tego naparu.

Zapoznaj się z poniższym artykułem i dowiedz się więcej na temat tego wyjątkowego naparu. Poznaj jego historię oraz cechy charakterystyczne, a także wyjątkowe właściwości, aby wiedzieć, jakich efektów możesz się spodziewać przy regularnym piciu białej herbaty.

Wyjątkowy napój dla wybranych

Biała herbata to najmniej przetworzona odmiana herbaty, która wywodzi się z Chin. Przez wiele, wiele lat był to napój zarezerwowany przede wszystkim dla ludzi bogatych. Obecnie sytuacja uległa zmianie, jednak bez wątpienia biała herbata jest nadal jedną z najdroższych odmian. Dzieje się tak ze względu na jej wyjątkowe właściwości. Powodem jest również proces produkcji białej herbaty, który jest o wiele bardziej kosztowny niż produkcja herbaty czarnej, czy zielonej lub czerwonej.

biała herbata

Duży wpływ na cenę suszu z białej herbaty jest również fakt, że zbiera się ją tylko wiosną i powstaje ona z pąków liściowych krzewów herbaty.

Muszą być one bardzo młode oraz odpowiednio chronione przed słońcem. Nie mogą bowiem wyprodukować w swoich komórkach chlorofilu, czyli barwnika zmieniającego ich kolor na zielony.

Z tego względu ceny białej herbaty są nieco wyższe niż innych odmian, jednak na szczęście obecnie praktycznie każdy może pozwolić sobie na regularne spożywanie tego wyjątkowego naparu również w Polsce.

Od kilku lat w naszym kraju biała herbata cieszy się coraz większą popularnością i wysokiej jakości mieszanki suszu dostępne są w większości dobrych sklepów z herbatami i suszonymi ziołami i to w naprawdę przystępnych cenach.

Po zebraniu pąków białej herbaty, które są pokryte charakterystycznym meszkiem o białej barwie, któremu ta odmiana zawdzięcza nazwę, poddawana jest ona obróbce termicznej. Ten proces ma za zadanie pomóc pozbyć się lub zneutralizować enzymy znajdujące się w pąkach. Po ogrzewaniu pąków za pomocą pary wodnej poddawane są one procesowi suszenia, a następnie pakowane i przygotowywane do sprzedaży.

Naturalna biała herbata nie jest poddawana żadnym innym procesom obróbki, co sprawia, że jest to najmniej przetworzona odmiana, która zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Warto jednak wiedzieć, że mimo niewielu czynności, cały proces nie jest taki łatwy, jak mogłoby się wydawać. Poza konkretnym okresem zbioru białej herbaty ważna jest też jej ilość. Na 250 gramów suszu przypada około 80 tysięcy pąków tej wyjątkowej rośliny, co oznacza, że aby uzyskać jedno opakowanie produktu, trzeba naprawdę się napracować.

Na co działa biała herbata?

biała herbata

Napar z białej herbaty słynie ze swojego słomkowego koloru i delikatnego, kwiatowego smaku. Jest ona także znacznie cenniejsza pod względem wyjątkowych właściwości niż inne odmiany, takie jak czerwona, zielona, czarna czy żółta. Ze względu na to, że jest ona produkowana z bardzo młodych listków (pączków listkowych), to zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które mają niezwykle pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Wykazują działania ochronne dla komórek ciała. Naukowcy zgodnie twierdzą również, że regularne spożywanie naparu z białej herbaty można uznać za profilaktykę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Biała herbata pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz dba o układ naczyniowy i sercowy. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje pracę mózgu oraz działa antyseptycznie. Ma też właściwości poprawiające nastrój.

Należy jednak pamiętać, że białą herbatę należy pić w najczystszej możliwej postaci, bez domieszek smakowych czy substancji słodzących. Już zaledwie niewielka łyżeczka cukru może sprawić, że działanie naparu będzie znacznie ograniczone.

Artykuł powstał we współpracy z DobraHerbatka.pl