Dania z kuchni orientalnej cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Przybywa restauracji z daniami japońskimi, chińskimi, koreańskimi oraz indyjskimi i nie tylko. Ponadto Polacy coraz chętniej gotują dania azjatyckie i indyjskie w domu. Tego typu potrawy bardzo często zawierają mięso, ale kuchnia orientalna jest idealna dla wegetarian. Dlaczego klasyczne dania indyjskie i azjatyckie idealne sprawdzą się w wersji bezmięsnej? Sprawdź, z jakich składników korzystać, aby stworzyć naprawdę pyszne orientalne potrawy wegetariańskie w swojej kuchni!
Zioła, grzyby i przyprawy to podstawa dobrych dań orientalnych
Potrawy z kuchni orientalnej słyną przede wszystkim ze swojego bardzo wyrazistego smaku i aromatu. Są to dania, które oparte są przede wszystkim na ziołach oraz przyprawach. W kuchni indyjskiej dominuje pasta curry wysokiej jakości w kilku kolorach oraz kurkuma, kolendra, cynamon i szafran. W kuchni tajskiej chili, tajska bazylia, pasty curry, liście kaffiru, kolendra i trawa cytrynowa. W innych krajach orientalnych popularny jest kminek rzymski, imbir, anyż i koper włoski, a także sosy sojowe, sos hoisin czy teriyaki lub rybny. Wszystkie te produkty odpowiadają za ostateczny smak i aromat potrawy. Kucharze uliczni z Tajlandii czy Wietnamu, a także Indii czy Chin podkreślają często, że to nie rodzaj mięsa czy tofu ma największe znaczenie, ale właśnie użyte przyprawy oraz dodatki, takie jak na przykład grzyby czy wodorosty.
Aby zioła i przyprawy orientalny pozwoliły na osiągnięcie naprawdę oryginalnego aromatu i smaku potraw z kuchni orientalnej, warto wybierać produkty bardzo wysokiej jakości. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ich w sklepach orientalnych z produktami spożywczymi do dań orientalnych, które są sprowadzane z dalekich krajów i przygotowywane zgodnie z najwyższymi standardami. Dzięki temu dania przygotowywane z ich użyciem będą naprawdę aromatyczne i bardzo smaczne. Będą do złudzenia przypominać swoje oryginalne odpowiedniki, których można bez problemu skosztować w restauracjach w krajach orientalnych oraz w domach na terenie Indii, Korei, Japonii czy Chin. Przyprawy orientalne oraz zioła są podstawą, dlatego należy przyłożyć się szczególnie do ich zakupu i z ich pomocą stworzyć wyjątkowe dania.
Postaw na sprawdzone przepisy i korzystaj z zamienników mięsa
W kuchni azjatyckiej i indyjskiej bardzo często wykorzystuje się roślinne zamienniki produktów zwierzęcych. Na przykład mleko kokosowe lub sojowe zamiast mleka krowiego, śmietanę roślinną, a także tofu i grzyby zamiast mięsa. Dzięki temu wiele potraw może zostać przyrządzonych na kilka różnych sposobów, zarówno w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Wegetarianie uwielbiają kuchnię orientalną właśnie ze względu na mnogość możliwości i liczne zamienniki sojowe lub z innych roślin, które są doskonałym zamiennikiem dla mięsa oraz ryb i owoców morza. Ponadto dania kuchni indyjskiej, chińskiej, japońskiej czy wietnamskiej zawierają ogromne ilości warzyw różnego rodzaju oraz bardzo często znaleźć w nich można ryż i inne ziarna. Dlatego też dania z kuchni orientalnej świetnie nadają się dla osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa.
Pamiętaj, aby korzystać nie tylko ze sprawdzonych sklepów orientalnych i produktów spożywczych do dań kuchni orientalnej, ale także szukać naprawdę sprawdzonych i oryginalnych przepisów azjatyckich i indyjskich, które pozwolą na przygotowanie dania zbliżonego możliwie jak najbardziej do oryginału. Dzięki ogromnej różnorodności zamienników mięsa, które można wykorzystać w daniach indyjskich lub japońskich czy chińskich, bez problemu uda się przekształcić mięsny przepis na wegetariański czy nawet wegański.