Syropy do kaw – zabijają czy wzmacniają smak kawy?

kawa-latte

Dla kawowych ascetów dodatek jakiegokolwiek słodzika do czarnego, gorącego płynu jest zamachem na głęboki aromat kawy. Jednak dla większości osób pijących kawę na co dzień dla przyjemności, z przyzwyczajenia czy dla jej właściwości pobudzających ma ona zbyt gorzki lub zbyt kwaskowy smak. Stąd cała gama substancji, jakie możemy do kawy dodać, aby wzbogacić i podkreślić jej smak takich, jak zdecydowanie najpopularniejsze mleko oraz cukier. Ci, którzy szukają nowych smaków mogą sięgnąć po szeroki asortyment syropów do kawy.

Syrop do kawy, czyli właściwie co?syropy

Dobrej jakości syrop powinien składać się z wody, rozpuszczonego w niej cukru oraz dodatku smakowego o intensywnym smaku. Właściwie nie potrzeba nic więcej, a taki skład zagwarantuje, że już niewielka ilość syropu zarówno posłodzi kawę, jak i nada jej niepowtarzalny aromat. Niepotrzebny jest w składzie syrop glukozowo – fruktozowy ani konserwanty. Warto zwracać uwagę czy smak syropu osiągnięty jest poprzez dodanie sztucznych aromatów czy do jego produkcji użyto prawdziwych składników takich jak owoce, przyprawy czy zioła. Takie produkty będą miały najlepszy smak i oczywiście będą zdrowsze. Im lepsza jakość syropu, tym mniej trzeba go również użyć, aby uzyskać pożądany efekt.

Wybór smaków

Na rynku asortyment syropów do kawy jest naprawdę bardzo szeroki. Dla wielbicieli klasyki oraz osób wybierających pierwszy raz taki dodatek dobrym wyborem są syropy czekoladowe, zarówno z białej, jak i z ciemnej czekolady- niewielka ilość podkreśla głębie smaku kawy; karmelowe, które ze względu na swoją słodycz całkowicie zniwelują gorzki lub kwaśny posmak ziaren oraz waniliowy wprowadzający do filiżanki dodatkowy urzekający aromat.

Osoby preferujące świeże połączenia może zainteresować syrop miętowy, kokosowy czy inny o egzotycznym smaku. W ich przsyrop-do-kawyypadku nie należy przesadzać z ilością, aby nie zdominować aromatu kawy. Za to świetnie nadają się nie tylko do białych, ale i do czarnych kaw.

Dużą popularnością cieszą się też syropy o wyrazistych, korzennych smakach jak imbirowy, cynamonowy czy o mieszanych aromatach przypominających na przykład ciastka. Są pomocne, aby czy to w domu, czy w kawiarni wyczarować rozgrzewającą, słodką, najczęściej mleczną kawę z dużą ilością mleka.Każdy smak syropu to nowe doznania związane z piciem kawy. Niewątpliwie niektóre podkreślą konkretną nutę wyczuwalną w aromacie kawy. Dobrym przykładem może być dodanie niewielkiej ilości syropu orzechowego do kaw kolumbijskich, dzięki czemu intensywniej będziemy doświadczać orzechowego aromatu. Wanilia świetnie wydobywa słodycz niektórych ziaren, a świeże, lekki smaki nadają kawie orzeźwiający wymiar.

Syropy o intensywnych smakach należy dodawać w rozsądnej ilości. Niezależnie przecież od intensywności aromatu kawy i jej mocy zbyt duża dawka słodkości może zabić cały jej urok.

Syropy dodawane w małych dawkach i dobrane do odpowiednich gatunków ziaren oraz rodzajów kaw podkreślają ich smak i zapewniają intensywniejsze doznania kulinarne. Szukajmy najlepszych połączeń metodą prób i błędów eksperymentując lub zdajmy się na przepisy doświadczonych baristów. Najważniejsze abyśmy byli otwarci na nowe smaki.