W ciągu ostatnich lat weganizm stał się bardzo popularnym stylem życia, z którego korzysta wiele osób nie tylko za granicą, ale również w Polsce. Jedną z głównych cech diety wegańskiej jest całkowite wykluczenie z żywienia produktów odzwierzęcych. Zalicza się do tego mięso, jajka, nabiał czy mleko.
Weganie dążą do całkowitego wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego we wszelkich aspektach. Nie noszą oni prawdziwych skór lub futer ani nie używają produktów testowanych na zwierzętach. Mimo, że liczba wegan stale rośnie, w popularnych sklepach i marketach wciąż ciężko znaleźć produkty, które są przeznaczone właśnie dla takich osób. Związku z tym coraz więcej osób, które decydują się na taki styl życia przygotowuje posiłki samodzielnie.
Gdzie szukać słodyczy wegańskich?
Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Weganie mogą mieć naprawdę spory problem z zakupem chociażby czekolady bez mleka lub ciastek niezawierających jajka. Popularne stały się wegańskie zamienniki słodyczy, które mogą swobodnie stosować również osoby nie będące na tej diecie. Bardzo często wykorzystuje się w nich daktyle, suszone śliwki, morele, orzechy lub naturalne oleje roślinne. I tak zamiennikiem tradycyjnej Nutelli, która często trafia na stoły każdego z nas, staje się krem wykonany na przykład z awokado z dodatkiem masła orzechowego, kakao oraz dowolnego słodzika.
Po zmiksowaniu wszystkich składników możemy cieszyć się zdrowiem i pysznym substytutem popularnego kremu do kanapek. Weganie często wykonują również swoją własną domową granolę, która składa się z płatków owsianych, posiekanych orzechów i suszonych owoców, które można podprażyć na patelni lub w piekarniku, aby zyskały dodatkowy aromat i chrupkość. Taki dodatek do roślinnego mleka sprawi, że śniadania będą kojarzyły się z przyjemnością i pysznym smakiem. Popularnością cieszą się również wszelkie ciasta typu brownie wykonane z dodatkiem fasoli i bananów. Przepisów na tego typu placki jest bardzo wiele i różnią się głównie składnikami, więc każda osoba zainteresowana dietę wegańską może znaleźć coś dla siebie. Chcąc wykonać szybką przekąskę którą można wziąć na wynos dobrym pomysłem jest przygotowanie tak zwanych surowych batoników, które powstają wskutek z blendowania dużej ilości orzechów i suszonych owoców oraz formowania powstałej masy w pożądany kształt oraz wystudzenia w lodówce. Rodzaje składników można dobrać indywidualnie pod siebie tak aby taka szybka przekąska była jedzona ze smakiem.
Zamienniki w słodyczach wegańskich
Zamiennikiem popularnego cukru mogą być różnego rodzaju słodziki na przykład stewia lub ksylitol, owoce suszone na przykład daktyle śliwki, morele lub świeże owoce, koniecznie dojrzałe np. banany. Zamiast popularnych margaryn do pieczenia warto użyć oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub innego roślinnego tłuszczu. Mąka może być wykonana z płatków owsianych, które zostaną zmielone na drobny pyłek lub można skorzystać z gotowej mąki np. mąki kokosowej, migdałowej lub ryżowej. Mimo, że tradycyjna biała mąka również jest wegańska, wiele osób stara się odchodzić od niej i zdecydować się na zdrową wersje, która dodatkowo wprowadzi do naszego organizmu mnóstwo mikroelementów.
Pamiętajmy, że zdecydowanie się na wegański styl życia wcale nie łączy się z wieloma wyrzeczeniami. Znając odpowiednie przepisy weganie mogą swobodnie komponować swój jadłospis i wprowadzać wegańskie posiłki również w żywienie osób nie związanych z tą dietą. Wegańskie słodycze mogą być naprawdę pyszne, a różnorodność składników jakie mogą być użyte podczas ich przygotowania sprawi, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie i na pewno będzie usatysfakcjonowany danym posiłkiem.
Słodycze dostępne są nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również bezglutenowej. Nie trzeba rezygnować ze słodkości, wystarczy je zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. Jeżeli nie mamy pomysłu w jaki sposób zadbać o swoją dietę możemy skorzystać z profesjonalnej firmy specjalizującej się w cateringu dietetycznym.