Zdrowe produkty kuchni włoskiej – czy warto wprowadzać je do diety?

produkty śródziemnomorskie

Dania kuchni włoskiej są doskonale znane na całym świecie. Chyba każdy chociaż raz w życiu zasmakował pizzy czy też makaronu podawanego we włoskim stylu. Z jakich więc produktów przygotowywane są powyższe dania? Poniżej prezentujemy elementy kuchni włoskiej, w tym wykorzystywane charakterystyczne produkty śródziemnomorskie. Czy warto wprowadzić je na stałe do diety? Odpowiadamy!

Produkty śródziemnomorskie

Kuchnia śródziemnomorska znacznie różni się od pozostałych. Produkty śródziemnomorskie to najczęściej oliwy i oleje wszelkich odmian, różne rodzaje octów, kremy balsamiczne lub sosy winegret. Są to płynne dodatki do potraw, które najczęściej stanowią dressing. Kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się także dużą ilością i różnorodnością sosów, które dodawane są do wszystkich potraw. W kuchni tej możemy dość często mieć do czynienia z orzechami i suszonymi owocami. Ten rodzaj produktów zapewnia nam sporą dawkę witamin. Często jest to dodatek do dań głównych lub sałatek. Jednym z najbardziej popularnych włoskich produktów jest oczywiście makaron. To on stanowi podstawę większości potraw włoskich. Innym znanym produktem są oliwki. Warto wiedzieć, że znaczna większość produktów, które znajdują się w kuchniach włoskich kucharzy, pochodzą z lokalnych zbiorów. Są to więc produkty świeże.

Kuchnia Morza Śródziemnego

Jest to dość specyficzny rodzaj kuchni. Dotyczy on większości regionów, mających dostęp do Morza Śródziemnego. Jest to tradycja kulinarna wszystkich tych państw. Ten rodzaj kuchni kształtował się przez wieki. Wpływ na potrawy, jakie są przyrządzane i najpopularniejsze produkty ma zapewne historia i ten sam klimat. Kraje Morza Śródziemnego dodatkowo wymieniają się od lat wieloma różnymi towarami. Położenie geograficzne pozwala na hodowanie praktycznie tych samych roślin i drzew. W kuchni Morza Śródziemnego najbardziej ceni się ryby i wszystkie owoce morza. Do potraw zazwyczaj dodaje się niektóre rodzaje owoców i warzyw.

W potrawach tych możemy często spotkać się z tak zwanym dressingiem, czyli polewą. W kuchni śródziemnomorskiej bardzo często bowiem stosuje się różne rodzaje oliw, na których również można smażyć. Octy, oleje, oliwy czy kremy balsamiczne są bardzo ważnym dodatkiem do większości potraw. Mięso nie jest aż tak popularne, jednak również możemy je spotkać w potrawach śródziemnomorskich. Do każdego dania podawane jest czerwone wino.

delikatesy włoskie

Specyfika kuchni włoskiej

Można wyróżnić mnóstwo delikatesów włoskich. Kuchnia włoska bowiem jest bardzo charakterystyczna. W sklepie z delikatesami włoskimi mamy ogromny wybór makaronów. Włosi słyną bowiem z dań, których podstawą jest właśnie makaron. Możemy także natknąć się na różne rodzaje mąk – w tym także tej bezglutenowej. Włoskie potrawy słyną również z dodawania do nich oliwy czy octu. W wielu potrawach stosuje się dressing, czyli płynną ozdobę potrawy, która poprawia jej smak. Jeżeli chodzi o przetwory, także możemy wykorzystać je w naszej kuchni. Są to na przykład dżemy figowe, kremy pistacjowe, karczochy, czy różne kombinacje zalew z oliwkami, cebulkami lub kaparami. Do delikatesów włoskich należy także dołączyć włoskie wino. Włosi spożywają wino do każdego posiłku. Słyną oni także z wszelkich przypraw – ich dania są bardzo dobrze i obficie przyprawione. Włosi również zajmują się serami. Można zakupić wiele rodzajów serów pochodzących z Włoch.

Jeżeli sami nie mamy pomysłu na smaczną dietę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską możemy skorzystać z pomocy specjalistów i zasmakować specjałów np. kuchni włoskiej w restauracji.