Domowy twarożek

twarog

Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nabiał jest niezwykle pożywny i zdrowy, dlatego większość z nas z przyjemnością się nim zajada. Sięgamy po nabiał pod wszelkiego rodzaju postaciami. Jedni wolą wypić smaczne mleko, zjeść je z płatkami lub jako dodatek do kawy. Inni decydują się na dodanie do kawy lekkiej śmietanki. A jeszcze inni decydują się na kanapki z przepysznym domowym twarożkiem.

Każdy rodzaj nabiału jest smaczny, jednak nie każdy możemy zjeść w tak wielu formach, jak twarożek. Można z niego przygotować, po dodaniu świeżych, posiekanych w kosteczkę warzyw oraz przypraw – szybką i pożywną pastę do kanapek. Można również zajadać się nim na słodko, dodając cukier, aromat pomarańczowy oraz odrobinkę jogurtu naturalnego albo śmietany.

Na pewno w każdy domu znajdziemy wielu amatorów świątecznych ciast serowych. Każda gospodyni posiada w swojej książce kucharskiej kilka przepisów na takie ciasta. Serowce można przygotowywać na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jedni wola tradycyjny, zwykły sernik, inni preferują zimny, przygotowany z serków homogenizowanych serniczek z owocami, a jeszcze inni wolą inne ciekawe serowe kombinacje, jak łączenie masy z owocami, czy też przekładane wymyślnymi ciastami i masami. W zapomnienie już odchodzi najpopularniejsze niegdyś pyszne ciasto serowo – makowe.

Aby uatrakcyjnić życie swym pociechom, niejedna mama często przygotowuje szybkie w wykonaniu, a także bardzo smaczne naleśniki ze serem, tak bardzo uwielbiane przez maluchy, a jednocześnie bardzo dla nich zdrowe. Deser taki nie tylko jest dobry w smaku i kusi pięknym zapachem, ale również zawiera wiele cennych dla dziecięcego organizmu składników, jak wapń, fosfor, czy białka.

Dla osób dbających o smukła sylwetkę poleca się dodanie do codziennej diety chudego twarożku, który jest bardzo zalecany przez wielu poważanych dietetyków, gdyż zawiera niewiele kalorii, a jednocześnie nie traci przy tym swoich walorów zdrowotnych.

Osoby, które nie mogą jeść nabiału mogą sięgnąć po produkt zastępczy, jakim jest równie smaczne mleko sojowe oraz wykonany z niego serek, popularnie nazywany tofu. Jego wielbicielami są szczególnie osoby będące na rygorystycznej diecie, matki karmiące dzieci uczulone na laktozę, a także bardziej rygorystyczni wegetarianie tzw. weganie. Króluje on także w kuchni orientalnej, ale niestety w naszych sklepach jest on jednak dość drogi.