Jaki nóż do kuchni?

Wiele jest rodzajów noży, dzięki czemu mamy znacznie ułatwione zadanie przy ich wybieraniu. Warto na samym początku wiedzieć, że największą popularnością cieszą się noże wykonane ze stali nierdzewnej. W dzisiejszych czasach możemy liczyć na dodatkową zawartość domieszek różnego rodzaju związków i pierwiastków.

Są również noże ceramiczne, lekkie lecz równie ostre. Warto wiedzieć, jakie rodzaje noży kuchenny możemy zobaczyć w sklepie – będziemy wiedzieć mniej więcej, na jaki rodzaj noży możemy się zdecydować. Dodatkowo, noże dzieli się jeszcze ze względu na zastosowanie. Istnieją:

  • noże szefa kuchni,
  • do mięs,
  • chleba,
  • warzyw i owoców
  • czy serów.

Przed wybraniem się na zakupy, musimy mieć ściśle sprecyzowane wymagania co do funkcji noży, tworzywa, z których zostały wykonane oraz od tego, w jaki sposób trzeba o nie dbać. Noże kuchenne produkowane są przez wiele marek – pozwala nam to w sposób znaczny powiększyć pole wyboru.

Skąd możemy wiedzieć, czy noże przetrwają dłuższy czas?

Wszelkie zapewnienia producentów o długiej trwałości noży kuchennych są prawdziwe. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o bardzo znaną, niezawodną markę. Trzeba jednak pamiętać, że wszelkie tworzywa, powłoki ochronne czy nowo opracowane i opatentowane technologie na nic się zdadzą, jeśli nie będziemy dbać o noże w odpowiedni sposób. Należy więc stosować się do wszystkich porad udzielonych przez sprzedawcę oraz do instrukcji obsługi. Noże kuchenne są przedmiotami, których zapewne używa się na co dzień. Przez to, wymagane jest stosowanie właściwych praktyk, których celem jest znaczne wzmocnienie tworzywa oraz przedłużenie żywotności naszych noży. Warto korzystać z produktów należących do tych z lepszej półki. Dużo jednak zależy od tego, jaki rodzaj noży kupimy. Trzeba wiedzieć, że zupełnie inaczej należy traktować noże ceramiczne i te wykonane ze stali nierdzewnej.

nóż do obierania

Co z ostrzeniem?

Ostrzenie noży jest jednym z najważniejszych spraw, jakie mogą dotyczyć noży kuchennych. Wiele osób błędnie twierdzi, że prawdziwie dobre noże będą nam służyć wiele lat bez ostrzenia. Warto jednak wyprowadzać takie osoby z błędu, ponieważ KAŻDY nóż potrzebuje ostrzenia. Nawet ten, którego wartość jest ogromna i do którego produkcji zastosowano wiele przydatnych domieszek oraz tworzyw. Ostrzenie noży powinno odbywać się często (najlepiej codziennie ostrzyć noże przejeżdżając po ostrzałce 2 razy). Dodatkowo, zadaniem tym powinna zająć się tylko jedna osoba w domu. jest to istotne, ponieważ każdy z nas ma zupełnie różny nacisk oraz w inny sposób możemy trzymać noże. Do tego warto dodać, że osoby praworęczne mają zupełnie odmienny nacisk niż osoby leworęczne. Konieczne jest, by wiedzieć, że ostrzymy noże wykonane ze stali nierdzewnej. Najczęściej, noże ceramiczne ostrzone są przez specjalny oddział danej firmy, w której zakupiliśmy nóż.

Z czego wykonywane są takie noże?

Najczęściej są to różnorodne stopy stali nierdzewnej. Warto wiedzieć, co zawiera w sobie nóż, zanim zdecydujemy się go zakupić. Najczęściej możemy mieć do czynienia z nożami kuchennymi wykonanymi ze stali nierdzewnej. Dość często noże te posiadają wewnątrz tworzywa:

  • chrom,
  • nikiel,
  • miedź,
  • molibden, wanad
  • oraz różne inne pierwiastki.

Dość popularne są również noże ceramiczne. Jednak to od naszego upodobania zależy, jaki rodzaj noży wybierzemy. Warto kierować się przede wszystkich ich zastosowaniem. Zestawy noży możemy również wybierać zgodnie z panującymi współcześnie trendami.


Dla osób poszukujących bardzo wytrzymałych noży mamy dobrą informację. Produkty najwyższej jakości łatwo można zakupić przez internet, wykorzystując do tego na przykład sklep Mensa Home, oferujący dziesiątki noży szefa kuchni, uniwersalnych, obieraków, tasaków czy noży santoku. Spis produktów znajduje się pod tym adresem: http://mensahome.eu/wyszukaj/wszystkie/Kuchnia-pl,Noze-i-akcesoria-pl

Etykiety dla wpisu: